Bezowe ciasto porzeczkowe

Skład:
•    3 żółtka
•    2/3 szklanki cukru
•    1 torebka cukru waniliowego
•    1 1 szklanki mąki
•    3 łyżki mąki ziemniaczanej
•    3 czubate łyżki masła
•    5 łyżek mleka
•    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
•    1 kg czerwonych porzeczek

Na bezę:
•    3 białka
•    2 łyżki soku z cytryny
•    1 szklanka cukru
•    1 łyżka mąki ziemniaczanej
•    szczypta soli

Wykonanie:
Żółtka ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia razem mieszamy. Topimy masło i czekamy aż przestygnie. Do masy z żółtek wsypujemy mąki oraz wlewamy mleko i ostudzone masło. Całość starannie mieszamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem. Do tak przygotowanej blachy wykładamy ciasto i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 15 minut. Teraz przygotowujemy masę bezową. Mikserem ubijamy białka, następnie dodajemy sok z cytryny i cukier. Całość ubijamy tak długo aż masa stanie się szklista. Do tej masy dodajemy czyste suche porzeczki. Na upieczonym cieście rozsmarowujemy masę bezową i ponownie zapiekamy, choć teraz w temperaturze 170 st. C przez ok. 25 minut.

Izabela Chudzyńska