Pierożki drożdżowe zapiekane z powidłami

Skład:
• 380 g (2,5 szklanki) mąki
• 200 ml mleka
• 3 łyżki cukru pudru
• 3 łyżki roztopionego masła
• 40 g świeżych drożdży
• 2 jajka
• szczypta soli
• bułka tarta do wysypania formy
• mały słoiczek powideł śliwkowych

Wykonanie:
Z letniego mleka, łyżki cukru, mąki i drożdży przygotowujemy rozczyn. Jajka ucieramy z cukrem, wraz z podrośniętym rozczynem dodajemy do mąki. Drewnianą łyżką wyrabiamy dość kleiste ciasto. Kiedy zacznie odchodzić od łyżki dodajemy łyżkę masła i jeszcze chwile wyrabiamy. Formę do zapiekania smarujemy obficie masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy na grubość palca i wycinamy kółka na pierożki. Nadziewamy je powidłami i układamy w formie rzędami. Gdy wypełnimy formę do pełna, odstawiamy je na chwilkę, aby podrosły. Następnie skrapiamy roztopionym masłem i pieczemy w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. pół godziny. Pyszne są na ciepło i na zimno.

Izabela Chudzyńska