Szarlotka w kruchym cieście

Skład:
Ciasto kruche

•    450g mąki;
•    300g masła;
•    150g cukru pudru;
•    4 żółtka;
•    sól.
Jabłkowe nadzienie
•    1kg kwaskowatych jabłek ( np. Antonówka, Boskop);
•    100g cukru;
•    1cukier waniliowy;
•    4 łyżki utartych biszkoptów.
Wykonanie:
Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek i szczypty soli zagnieść kruche ciasto. Po 30 minutowym chłodzeniu podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować na prostokąt o grubości 5 mm i wyłożyć nim blachę do pieczenia. Nakłuć wielokrotnie widelcem i piec 15 min. w temperaturze 200 st. C. Połowę jabłek pokroić i przesmażyć z cukrem na marmoladę. Pozostałe jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami wprost na marmoladę. Podpieczone ciasto posypać 2 łyżkami utartych biszkoptów. Rozłożyć na nim masę z jabłek i posypać pozostałymi biszkoptami. Rozwałkować drugą połowę ciasta, przykryć jabłka, nakłuć ciasto w wielu miejscach i piec ok. 45 min. w temperaturze 180 st. C. Gorącą szarlotkę posypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraty.

Izabela Chudzyńska