Czekoladowe ciasteczka z dyni

Skład: (na ok. 25 ciasteczek)
•    150 g cukru
•    1 jajko
•    180 g masła
•    3 łyżki kakao
•    200 g gęstego przecieru z dyni (pokrojoną w kostkę dynię należy rozgotować w niewielkiej ilości wody)
•    260 g mąki
•    2 łyżeczki proszku do pieczenia
•    pół łyżeczki soli
•    papier do wyłożenia blachy
Wykonanie:
Dokładnie ucieramy masło z cukrem. Następnie dodajemy jajko, kakao oraz przecier z dyni. W osobnej miseczce mieszamy razem mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Całość dodajemy do masy z dynią i dokładnie mieszamy. Łyżką nabieramy niewielkie porcje ciasta i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, bądź wysmarowanej tłuszczem. Ciasteczka pieczemy ok. 20 minut w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku. Należy pamiętać o odstępach między ciasteczkami, bo w trakcie pieczenia urosną. Dodatkowo można ciasteczka po upieczeniu posmarować czekoladową polewą.

Izabela Chudzyńska