Czekoladowe ciasteczka

Skład:
•    1,5 tabliczki gorzkie czekolady
•    1 tabliczka mlecznej czekolady
•    175 g cukru
•    200 g maki
•    1 łyżeczka sody
•    0,5 łyżeczki soli
•    3 łyżki kakao
•    1 duże jajko
•    100 g masła
Wykonanie:
W kąpieli wodnej roztapiamy jedną tabliczkę gorzkiej czekolady. W misce mieszamy mąkę z solą, kakao i sodą. Miękkie masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajko i letnią roztopioną czekoladę. Do tej masy dodajemy wymieszaną z dodatkami mąkę i całość mieszamy. Pozostałą czekoladę siekamy nożem na dość duże kawałki i również dołączamy do ciasta. Z tak przygotowanego ciasta nabieramy łyżką niezbyt duże porcje i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy ok. 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C. na środkowym poziomie.

Izabela Chudzyńska