Brownies

Skład:
•    1tabliczka gorzkiej czekolady
•    150 g masła
•    3 jajka
•    250 g cukru
•    1 opakowanie cukru waniliowego
•    100 g mąki
•    szczypta soli
•    100 ml śmietanki 30%
•    75 g posiekanych włoskich orzechów
Wykonanie:
Czekoladę razem z masłem wkładamy do garnka, który następnie umieszczamy nad większym z gotującą się wodą. Całość podgrzewamy tak długo aż czekolada się rozpuści. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, do tej masy dodajemy stopniowo rozpuszczoną czekoladę i ucieramy. Następnie dodajemy mąkę, szczyptę soli, śmietankę i posiekane orzechy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Izabela Chudzyńska