Imbirowe ciasteczka

Skład:
•    35 dag mąki
•    10 dag masła
•    15 dag cukru
•    4 łyżki miodu
•    70 ml śmietanki 36 %
•    1łyżeczka mielonego imbiru
•    1łyżeczka cynamonu
•    1łyżeczka zmielonych goździków
•    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
W garnuszku rozpuszczamy masło z cukrem i miodem, dodajemy śmietankę z przyprawami. Mieszamy proszek do pieczenia z mąką i dodajemy do masy miodowej. Wyrabiamy gładkie ciasto, które odstawiamy na noc do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wycinamy z niego foremkami ciasteczka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. I pieczemy  w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok. 5 minut (im ciastka będą cieńsze tym lepsze).

Izabela Chudzyńska