Sernik Rakoczego

Skład:
•    24 dag mąki
•    12 dag masła lub margaryny
•    6 dag cukru pudru
•    1 żółtko
•    100 ml śmietany
•    sól
•    1 łyżka proszku do pieczenia
•    skórka otarta z 1 cytryny
•    2 łyżki pokruszonych biszkoptów
•    0,5 kg mielonego twarogu
•    25 dag cukru
•    3 jajka
•    5 dag rodzynek wcześniej namoczonych w herbacie
•    3 białka
•    dżem morelowy do dekoracji
Wykonanie:
Z mąki, proszku do pieczenia, masła, cukru pudru, żółtka i śmietany zagniatamy kruche ciasto. Odkładamy je na pół godziny do lodówki, po tym czasie rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm, i wykładamy tym ciastem wysmarowaną tłuszczem blachę. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku na blado złoty kolor (aby ciasto nie uległo deformacji przed wstawieniem do piekarnika nakłuwamy je gęsto widelcem). Oddzielamy żółtka od białek, następnie żółtka ucieramy z 10 dag cukru, dodajemy ser i osączone rodzynki. Białka ubijamy na pianę i ostrożnie łączymy z masą serową. Podpieczone kruche ciasto posypujemy pokruszonymi biszkoptami i na to wykładamy masę serową. Całość pieczemy jeszcze ok. 45 minut. Po tym czasie z białek przygotowujemy bezę, którą dekorujemy sernik. Sernik z bezową kratką jeszcze raz umieszczamy w piekarniku, aby beza się zapiekła. Po lekkim przestudzeniu ciasta, kratki wypełniamy dżemem morelowym.

Izabela Chudzyńska