Tort Pischingera

Skład:
•    6 okrągłych wafli
•    200 g mlecznej czekolady
•    200 g cukru pudru
•    200 ml słodkiej śmietanki 30%
•    200 g mielonych orzechów włoskich
•    1 łyżka wody
•    1 łyżka masła

Wykonanie:
Kruszymy czekoladę na drobne kawałki, dodajemy do niej cukier, śmietankę, masło i wodę. Następnie całość rozgrzewamy na małym ogniu. Kiedy masa stanie się jednolita i gładka, odkładamy z niej 1/3. Do reszty dosypujemy mielone orzechy i gotujemy całość tak długo, aż masa nabierze gęstości miodu. Tą masą przekładamy wafle. Tak przygotowane obciążamy deseczką i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Po tym czasie podgrzewamy odłożoną masę czekoladową i pokrywamy nią wierzch i boki tortu. Tort  ten najlepszy jest po 2-3 dniach od przyrządzenia.

Izabela Chudzyńska