Faworki

Skład:
•    2 szklanki mąki;
•    1 jajko;
•    5 żółtek;
•    4 łyżki masła;
•    4 łyżki cukru pudru;
•    5 łyżek gęstej śmietany;
•    2 łyżki rumu;
•    1 łyżeczka octu;
•    szczypta soli;
•    smalec lub olej do smażenia;
•    cukier puder do posypania faworków.

Wykonanie:
W misce ubijamy jajko, żółtka i cukier puder. W następnej kolejności dodajemy śmietanę, miękkie masło, szczyptę soli, rum i ocet. Do tej masy wsypujemy szklankę mąki i całość starannie ucieramy przez 10 minut. Na stolnicę wysypujemy drugą szklankę mąki i przekładamy ciasto. Teraz przystępujemy do wyrabiania tak długo, aż przestanie przyklejać się nam do rąk (jeśli ciasto będzie za luźne dodajemy mąki, jeśli zbyt zwarte śmietany). Na skutek tego powinno powstać elastyczne ciasto takie jak na pierogi. Jeśli jednak chcemy uzyskać ciasto doskonałe to musimy je jeszcze zbić wałkiem ze wszystkich stron. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na godzinę, aby sfermentowało. Po tym czasie wałkujmy ciasto partiami, gdyż wyschnięte błyskawicznie wchłania tłuszcz podczas smażenia. Zaś cienko rozwałkowane kroimy na paski, a każdy pasek rozcinajmy w środku. Przez to nacięcie przewlekamy jeden z końców paska. Faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor z jednej strony, a następnie z drugiej. Trwa to około 60 sekund.

Izabela Chudzyńska