Róże karnawałowe

Skład:
•    250 g mąki;
•    6 żółtek;
•    2 łyżki masła;
•    3 łyżki gęstej śmietany;
•    2 łyżki cukru pudru;
•    1 łyżka spirytusu;
•    szczypta soli;
•    1 białko do smarowania;
•    cukier puder do posypania;
•    tłuszcz do smażenia;
•    wiśnie kandyzowane do dekoracji.

Wykonanie:

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, masłem, śmietaną i spirytusem na jednolitą masę. Do tej masy dodajemy mąkę z solą i zagniatamy ciasto. Tak przygotowane ciasto wybijamy ok. 10 minut drewnianym wałkiem i odstawiamy do odpoczęcia na pół godziny. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy z niego kółka o trzech różnych rozmiarach. Brzegi kółek nacinamy, środki smarujemy białkiem i nakładamy jedno na drugie (trzy kółka różnej wielkości, od najmniejszego do największego), przyciskając w środku palcem, tak aby zlepiły się ze sobą. Smażymy na rozgrzanym smalcu, ciepłe posypujemy cukrem pudrem, a do środka każdej róży wkładamy wiśnie.

Izabela Chudzyńska