Migdałowa kostka w musie truskawkowym


Skład:

1) ciasto biszkoptowe
•    100 g mąki pszennej
•    50 g mąki ziemniaczanej
•    100 g cukru
•    3 jajka
•    4-5 łyżek gorącej wody

2) warstwa marcepanowa
•    2 łyżki przetartego dżemu truskawkowego
•    200 g marcepanu


3) krem migdałowy
•    400 g masła
•    6 jajek
•    120 g cukru pudru
•    150 ml likieru amaretto
•    7 łyżeczek żelatyny

4) mus truskawkowy
•    500 g truskawek
•    70 g cukru
•    6 łyżeczek żelatyny

Wykonanie:
Jajka ubijamy z wodą mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy stopniowo cukier. Obie mąki mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, rozsmarowujemy ciasto i pieczemy ok. 15 min  w piekarniku rozgrzanym do 200 oC.
Na upieczonym i wystudzonym biszkopcie rozsmarowujemy 2 łyżki przetartego dżemu i kładziemy cienko rozwałkowany marcepan. Przygotowujemy krem, dobrze rozcieramy masło z cukrem pudrem. Następnie dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Do dobrze roztartej masy powoli wkręcamy amaretto. Oddzielnie rozpuszczamy 7 łyżeczek żelatyny. Letnią żelatynę dodajemy do kremu. Na koniec ubijamy pianę z białek i ostrożnie łączymy ją z kremem. Krem wykładamy na biszkopt. Miksujemy truskawki z cukrem, dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Gęstniejący mus rozprowadzamy na kremie i ciasto gotowe.

Izabela Chudzyńska