Topielec

Skład:
•    4 szklanki mąki;
•    10 dag drożdży;
•    1 szklanka mleka;
•    4 jajka;
•    kostka margaryny (lub masła, ale uwaga musi to być 250 g);
•    1,5 szklanki cukru pudru;
•    szczypta soli.

Wykonanie:
W szklance mleka rozpuszczamy drożdże wraz z łyżką cukru. Jajka ucieramy z solą, następnie dodajemy do nich wyrośnięty rozczyn oraz mąkę. Wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką tak długo, aż zacznie odchodzić od niej ciasto, wówczas dodajemy rozpuszczoną, letnią margarynę. Zagniatamy ciasto i w formie kuli wkładamy do garnka z zimną wodą. Garnek musi być na tyle duży, aby woda je przykryła. Gdy ciasto wypłynie osuszamy je i ponownie wyrabiamy tylko, że teraz dodajemy jeszcze cukier. Dobrze wyrobione wkładamy do natłuszczonej formy i pieczemy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku około 40 minut. Jeśli chcemy, aby ciasto było bardziej wykwintne to należy do niego dodać rodzynki i posypać je jeszcze kruszonką.

Izabela Chudzyńska