Sernik po bydgosku

Skład:
•    0,5 kg mielonego sera;
•    10 dag kaszy manny;
•    2 szklanki mleka;
•    4 jajka;
•    łyżka masła;
•    cukier waniliowy;
•    szczypta soli;
•    tłuszcz do wysmarowania formy.

Wykonanie:

Kaszę mannę mieszamy ze szklanką zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z łyżką masła i do niego dodajemy kaszę,  całość chwilę gotujemy. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy ugotowaną, ostudzoną kaszę wraz z mielonym serem. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie łączymy z masą serową. Całość przekładamy do wytłuszczonej formy i pieczemy ok. 45 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Ten sernik świetnie smakuje z sosem czekoladowym, ale można też go podać np. z konfiturą wiśniową.

Izabela Chudzyńska