Wiedeńskie ciasteczka mokka

Skład (na ok. 20 sztuk):
•    10 dag mlecznej czekolady;
•    20 dag masła;
•    20 dag mąki pszennej;
•    5 dag mąki kukurydzianej (można ją  sobie darować, stosując 5 dag mąki pszennej);
•    5 dag cukru pudru;
•    2 łyżki bardzo mocnego naparu kawy;
•    migdały bez skórki do dekoracji.

Wykonanie:
Na bardzo małym ogniu rozpuszczamy czekoladę. W misce ucieramy masło z cukrem na puszysty krem. Następnie dodajemy do niego letnią czekoladę oraz napar z kawy. Do masy z czekoladą i kawą wsypujemy obie mąki i całość rozcieramy na gładką masę. Jeśli masa okazałaby się za sucha możemy do niej dolać jeszcze trochę naparu z kawy. Tak przygotowaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy ciastka w odstępach ok. 3 cm na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każde ciastko dekorujemy migdałem i pieczemy ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do 190 st. C. Po upieczeniu pozostawiamy ciasteczka do ostygnięcia, aby stwardniały.

Izabela Chudzyńska