Babka gotowana

Skład:
•    1 kostka palmy;
•    6 jajek;
•    1 szklanka cukru;
•    1 szklanka mąki pszennej;
•    1 szklanka mąki ziemniaczanej;
•    2 łyżeczki proszku do pieczenia;
•    olejek cytrynowy;
•    skórka otarta z 1 cytryny.

Wykonanie:
Palmę ucieramy z cukrem, następnie stopniowo dodajemy po 1 żółtku i ucieramy aż masa zbieleje. Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito do masy. Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy ją z ciastem. Na koniec dodajemy olejek i skórkę z cytryny. Ciasto przekładamy do specjalnej formy i wstawiamy do garnka wypełnionego wodą do 3/4 wysokości formy. Babkę gotujemy ok. 70 minut. Po wystygnięciu dekorujemy ją lukrem cytrynowym bądź polewą czekoladową. Uwaga: jeśli ciasto przygotowujemy za pomocą miksera to możemy od razu dodawać całe jajka.

Izabela Chudzyńska