Jabłecznik Pani Apoloni

Skład:
•    1 kostka palmy;
•    1 szklanka i 3 czubate łyżki cukru;
•    2 opakowania cukru waniliowego;
•    3 szklanki mąki;
•    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia;
•    5 jajek;
•    1 słoik musu jabłkowego;
•    1 kisiel wiśniowy.

Wykonanie:
Z palmy, 3 łyżek cukru, cukru waniliowego, mąki z proszkiem do pieczenia i żółtek zagniatamy ciasto. Ciasto to odkładamy na 2 godziny do lodówki. Następnie dzielimy je na dwie części. Jedną częścią wykładamy blachę. Ubijamy białka ze szklanką cukru, pod koniec dodajemy jeszcze suchy kisiel wiśniowy. Na ciasto przekładamy mus jabłkowy, masę bezową i startą na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta. Ciasto pieczemy na złotu kolor, w piekarniku ustawionym na 190 st. C około 50 minut, a wystudzone dekorujemy lukrem cytrynowym (aby ciasto się udało na pewno warto spód z ciasta kruchego podpiec na złoty kolor, a przed wyłożeniem musu jabłkowego ciasto posypać dwiema łyżkami bułki tartej).

Izabela Chudzyńska