Marchewkowe muffinki

Skład (12 sztuk):
•    30 dag mąki;
•    10 dag mielonych migdałów;
•    20 dag tartej marchewki;
•    2 łyżeczki proszku do pieczenia;
•    1 jajko;
•    0,5 szklanki cukru;
•    0,5 szklanki oleju;
•    1,5 szklanki mleka;
•  2 łyżki likieru amaretto (ewentualnie kilka kropli migdałowego olejku);
•    2 łyżki soku cytrynowego i 5 dag cukru pudru na lukier;
•    marcepanowe marchewki do dekoracji (można z nich zrezygnować).

Wykonanie:
Ubijamy jajko z cukrem, następnie dodajemy olej, mleko, likier i utartą marchewkę. Mąkę, mielone migdały mieszamy dokładnie z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do marchewkowej masy, dokładnie mieszamy. Przygotowane ciasto przekładamy do foremek na babeczki i pieczemy ok. 30 minut w 180 st. C. Cukier puder mieszamy z sokiem cytrynowym w celu sporządzenia lukru. Tak przygotowanym lukrem pokrywamy muffiny i zdobimy marcepanowymi marchewkami.

Izabela Chudzyńska