Cynamonowe serduszka

Skład:
•    2 szklanki mąki;
•    1 kostka masła;
•    1/2 szklanki cukru pudru;
•    3 żółtka;
•    łyżeczka cynamonu;
na lukier:
•    1/2 szklanki cukru pudru;
•    kilka łyżek wody (jedna, góra dwie);
•    kilka kropli soku z buraków.

Wykonanie:
Na czystym stole lub stolnicy siekamy dużym nożem masło razem z mąką, cynamonem i cukrem pudrem. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto, które odkładamy na około godzinę do lodówki. Po tym czasie na posypanym mąką stole rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy, foremką w kształcie serca, ciastka o grubość ok. 5 mm. Ciastka te układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ewentualnie folią aluminiową, i pieczemy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Lukier sporządzamy dolewając wodę i sok buraczany do cukru pudru tak, aby powstała gęsta polewa, którą dekorujemy ciastka po upieczeniu. Jeśli w przepisie pominiemy etap lukru, ciastka owszem stracą na wyglądzie, ale nie na smaku.

Izabela Chudzyńska