Mufinki z malinami

Skład:
•    pół kostki masła;
•    2,5 szklanki mąki;
•    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
•    3/4 szklanki cukru;
•    2 jajka;
•    szklanka mleka;
•    30 dag malin;
•    tłuszcz do foremek;
•    5 łyżek mąki;
•    3 łyżki cukru pudru;
•    3 łyżki masła.

Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem i  jajkami. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do masy maślanej naprzemiennie dodajemy mąkę i mleko. Maliny przebieramy, płuczemy, osuszamy i mieszamy z ciastem. Foremki natłuszczamy i nakładamy do nich porcje ciasta. Następnie przygotowujemy kruszonkę. W tym celu mieszamy 5 łyżek mąki z cukrem pudrem i miękkim masłem. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy babeczki. Pieczemy je 20 min w temperaturze 200 st. C.

Izabela Chudzyńska