Tort brzoskwiniowy

Skład:
Ciasto kruche:

•    150 g mąki;
•    40 g cukru;
•    1 cukier waniliowy;
•    100 g miękkiego masła.

Ciasto biszkoptowe:
•    3 jajka;
•    3 łyżki gorącej wody;
•    125 g cukru;
•    1 cukier waniliowy;
•    75 g mąki pszennej;
•    75 g mąki ziemniaczanej;
•    15 g kakao;
•    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
•    75 g stopionego masła.

Masa owocowa:
•    1 kg brzoskwiń (lub moreli, gotowanych z cukrem, ewentualnie z puszki);
•    30 g mąki ziemniaczanej;
•    25 g cukru;
•    2 łyżki soku cytrynowego;
•    0,5 l śmietany kremówki;
•    50 g cukru pudru;
•    2 śmietanfixy;
•    3 łyżki dżemu brzoskwiniowego (może być też każdy byle był lekko kwaskowaty).

Dekoracja:
•    3 łyżki syropu brzoskwiniowego;
•    pół łyżeczki żelatyny;
•    prażone płatki migdałowe do obsypania boków tortu.

Wykonanie:
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy i wkładamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim tortownice o średnicy 28 cm. Pieczemy na złoto (ok. 20 min.) w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Przystępujemy do przygotowania ciasta biszkoptowego. W tym celu ubijamy jajka z gorącą wodą na maksymalnych obrotach, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Następnie mieszamy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia i stopniowo wsypujemy je do masy jajecznej. Na końcu dodajemy stopione letnie masło. Tak przygotowane ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 30 min. Na masę owocową odsączamy owoce, część pozostawiamy do dekoracji, resztę zaś kroimy w drobną kostkę. 250 ml soku mieszamy z mąką ziemniaczaną i cukrem. Pozostałą część zagotowujemy z sokiem cytrynowym, do niej to dodajemy tę część z rozmieszaną mąką i pokrojonymi owocami. Gotujemy masę do czasu, gdy zgęstnieje. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i śmietanfixami na sztywno. Połowę jej dodajemy do masy owocowej, resztę pozostawiamy do dekoracji. Przystępujemy do składania tortu. Na talerzu umieszczamy kruche ciasto, na nim rozsmarowujemy dżem. Biszkopt przekrawamy na dwie części, jedną z nich układamy na kruchym cieście. Następnie rozkładamy masę owocową,  na nią kładziemy drugą część biszkoptu i lekko przyciskamy. Cały tort smarujemy odłożoną bitą śmietaną i dekorujemy owocami, które powlekamy sokiem z rozpuszczoną w nim żelatyną. Boki obsypujemy zrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. I można rzec tort już gotowy.

Izabela Chudzyńska