Panna cotta

Skład (5-6 porcji):
•    0,5 l śmietanki 30%;
•    50 g cukru;
•    10 g żelatyny;
•    1 cukier waniliowy;
•    świeże owoce lub sos z zmiksowanych owoców z dodatkiem cukru według uznania.

Wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę wraz z cukrem i cukrem waniliowym podgrzewamy, ale uważamy aby nie dopuścić do zagotowania. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Tak przygotowaną panna cottę wlewamy do jednego naczynia, gdy nie straszne nam wyciąganie śmietankowej galaretki, lub 6 miseczek (wówczas deser możemy podać gościom w naczyniach w których deser zastygł). Deser po rozlaniu do naczyń bądź naczynia wkładamy do lodówki. Gdy śmietankowa galaretka zastygnie podajemy ją ze świeżymi owocami, ewentualnie owocowym sosem.

Izabela Chudzyńska