Ciasto porzeczkowe

Skład:
na ciasto

•    100 g świeżych porzeczek;
•    120 g masła (można zastąpić margaryną);
•    4 łyżki kakao;
•    200 g brązowego cukru (można zastąpić zwykłym);
•    150 g mąki;
•    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia;
•    2 jajka;
na warstwę kremu
•    150 ml śmietanki;
•    75 g cukru;
•    50 g miękkiego masła;
•    1 jajko;
•    2 łyżki mąki;
•    50 g deserowej czekolady dość drobno posiekanej;
•    bita śmietana do dekoracji ciasta.

Wykonanie:
Porzeczki należy opłukać, część odłożyć na bok do dekoracji. W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem i kakao. Całość mieszamy tak długo, aż cukier się rozpuści i masa nabierze jednolitej konsystencji. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. W misce ubijamy jajka i powoli dodajemy do nich kakaową masę, następnie mąkę i porzeczki. Tak przygotowane ciasto przekładamy do natłuszczonej blachy. Przystępujemy do przygotowania kremu. Miękkie masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajko, mąkę i śmietankę. Ten krem wykładamy na ciasto i posypujemy je kawałkami czekolady. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku ok. 40 minut. Po upieczeniu kroimy ciasto na romby, dekorujemy bitą śmietaną i porzeczkami.

Izabela Chudzyńska