Mandazi

Skład:
•    2 dag drożdży
•    2 łyżki cukru
•    pół szklanki mleka kokosowego
•    1,3 (ok. 300 g) szklanki mąki
•    sól
•    olej do głębokiego smażenia



Wykonanie:
Mleko kokosowe, można przygotować samodzielnie. Wystarczy szklankę wiórków kokosowych zalać 2 szklankami gorącego mleka i odstawić na pół godziny. Po tym czasie dokładnie wycisnąć płyn i gotowe.
Wykonanie:
Drożdże z łyżką cukru rozprowadzamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Odstawiamy na 15 min. Mąkę mieszamy z resztą cukru, solą, drożdżowym rozczynem i mlekiem kokosowym, tak aby powstało dość twarde ciasto. Zagniatamy je, i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 min. Potem rozwałkowujemy na grubość 5 mm i kroimy na małe trójkąty. Jeszcze na chwilę je odkładamy, aby podrosły i smażymy na głębokim tłuszczu. Podajemy je na ciepło obficie posypane cukrem pudrem.
Moje mandazi serwowałam z gorącym sosem czekoladowym, ale równie smaczne będą gdy podamy je z sosem śliwkowym ( czyli rozrzedzimy nieco powidła wodą, dodamy szczyptę cynamonu, zagotujemy i sos gotowy).

Izabela Chudzyńska