Babka z jabłkami

Skład:
•    20 dag margaryny (zamiennie masło);
•    4 jajka;
•    1,5 szklanki mąki;
•    1,5 szklanki cukru;
•    4 łyżki wody (ewentualnie mleka);
•    1 łyżeczka proszku do pieczenia;
•    szczypta soli;
•    3 jabłka;
•    1/2 łyżeczki cynamonu (to już moja ingerencja w przepis).

Wykonanie:
Ucieramy miękką margarynę z cukrem, solą na puszystą masę. Następnie dodajemy do niej po jednym jajku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Tak przygotowaną powoli wsypujemy do masy powstałej z jajek i margaryny. Do ciasta, w trakcie wsypywania mąki, dolewamy wodę. Tak przygotowane przekładamy do natłuszczonej formy babkowej z kominem. Obieramy jabłka, dzielimy na ćwiartki i układamy na powierzchni ciasta, tylko lekko je zagłębiając. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C. Przed podaniem możemy ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Izabela Chudzyńska