Tort ziemniaczany

Skład:
•    250 g gotowanych ziemniaków;
•    3 jajka;
•    180 g cukru;
•    50 g mielonych orzechów laskowych;
•    2 łyżki rumu;
•    300 g galaretki malinowej (można zastąpić np. dżemem z czarnych porzeczek lub moreli);
•    100 g gorzkiej polewy czekoladowej (polewę z białej czekolady można wykorzystać do dekoracji, ale nie jest to konieczne);
•    bułka tarta do obsypania tortownicy (średnica tortownicy 26 cm).

Wykonanie:
Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę (możemy rozgnieść je jakkolwiek tylko tak aby nie było grudek). Oddzielamy żółtka od białek, następnie żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do żółtkowej masy dodajemy ziemniaki, mielone orzechy i rum, wszystko dokładnie mieszamy. Ubijamy białka na sztywno i delikatnie łączymy z pozostałym ciastem. Tortownice natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej przelewamy ciasto. Pieczemy je w nagrzanym do 190 st. C piekarniku ok. 40 minut. Wystudzony tort przekrawamy na pół i smarujemy 2/3 galaretki (bądź dżemu), resztą smarujemy wierzch i boki tortu. Rozgrzewamy w kąpieli wodnej polewę czekoladową i równomiernie pokrywamy nią tort. Tak przygotowany dekorujemy orzechami laskowymi (jeśli takie nam zostały, możemy jeszcze dodatkowo ozdobić go polewą z białej czekolady).

Izabela Chudzyńska