Muffinki z gruszkami

Skład:
•    3 gruszki;
•    40 dag mąki;
•    10 dag cukru;
•    10 dag roztopionego masła
(ewentualnie margaryny);
•    2 jajka;
•    1,5 szklanki mleka;
•    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
•    szczypta soli;
•    1 łyżka cukru waniliowego;
•    cukier puder do posypania muf finek;
•    tłuszcz do wysmarowania formy,
lub papierowe foremki do muf finek.

Wykonanie:
W misce ubijamy jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Następnie powoli wlewamy przestudzone masło, nie przestając ubijać masy. W osobnym naczyniu przygotowujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, którą na przemian z mlekiem dodajemy do masy jajecznej. W ten sposób otrzymujemy ciasto do którego dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę gruszki. Całość delikatnie mieszamy i przekładamy do formy na muffinki. Babeczki pieczemy ok. 30 minut w nagrzanym do 210 st. C piekarniku. Przed podaniem obsypujemy je cukrem pudrem.

Izabela Chudzyńska