Naleśniki a’la Gundel

Skład (na 12 naleśników):

ciasto
•    200 g mąki;
•    0,5 l mleka;
•    2 jajka;
•    1 łyżka płynnego letniego masła;
•    szczypta soli;

nadzienie orzechowe
•    200 g mielonych orzechów;
•    50 g rodzynek;
•    1/8 l mleka;
•    150 g cukru;
•    125 ml śmietany;

sos czekoladowy
•    100 g gorzkiej czekolady;
•    250 ml śmietany;
•    kieliszek rumu.

Wykonanie:
W misce roztrzepujemy mleko z jajkami, następnie dosypujemy mąkę z solą. Powinno powstać gładkie ciasto o konsystencji słodkiej śmietany. Na końcu dodajemy płynne masło i odstawiamy ciasto, aby odpoczęło. Następnie zagotowujemy mleko i śmietanę z cukrem. Do tej masy dodajemy mielone orzechy, jeszcze chwilę gotujemy i dokładamy rodzynki. Przygotowujemy sos czekoladowy. W tym celu podgrzewamy śmietanę i w niej to rozpuszczamy czekoladę, dodajemy rum. Smażymy naleśniki z obu stron, smarujemy masą orzechową, składamy w trójkąty i polewamy sosem czekoladowym.

Izabela Chudzyńska