Jabłka smażone w cieście

Skład:
•    3 jabłka;
•    0,5 szklanki wody
(w dzisiejszych czasach możemy zastąpić mlekiem);
•    1 jajko;
•    3 łyżki mąki;
•    szczypta soli;
•    1 łyżeczka oleju;
•    cukier puder do posypania jabłek;
•    olej do smażenia.

Wykonanie:
Jabłka obieramy ze skórki i pozbawiamy ogryzka, następnie kroimy na plastry. W miseczce mieszamy jajko z wodą, szczyptą soli. Do tak przygotowanej mieszaniny dodajemy powoli mąkę wraz z łyżeczką oleju. Powinno powstać ciasto nieco gęściejsze niż na naleśniki. Odstawiamy je na ok. 15 minut aby odpoczęło. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim plastry jabłek uprzednio zanurzone w cieście. Jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem i podajemy.

Izabela Chudzyńska