Jesienny sernik

Skład:
na orzechowy spód
•    200 g ugotowanych ziemniaków;
•    2 łyżeczki proszku do pieczenia;
•    50 g margaryny;
•    3 jajka;
•    125 g cukru;
•    20 g kaszy manny;
•    100 g zmielonych orzechów laskowych;
na część serową
•    3 jajka;
•    750 g sera;
•    200 g cukru;
•    1 opakowanie budyniu waniliowego;
•    100 g płynnego masła.

Wykonanie:
Rozgniatamy tak ziemniaki, aby nie było grudek. Margarynę ucieramy z cukrem i kolejno dodajemy jajka. Do tak uzyskanej masy dodajemy mielone orzechy wymieszane z kaszką manną i proszkiem do pieczenia, na koniec dodajemy ziemniaki. Starannie wymieszane ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 20 minut. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. Ser ucieramy z cukrem, żółtkami na puszystą masę. Następnie dodajemy budyń, płynne masło oraz ubitą pianę z białek. Tak przygotowaną masę serową rozprowadzamy na podpieczonym spodzie i pieczemy jeszcze ok. 70 minut. Gotowy sernik przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Izabela Chudzyńska