Kanadyjskie ciasteczka

Skład (na ok. 40 szt.):
•    1,5 szklanki mąki;
•    1 szklanka cukru;
•    pół kostki margaryny (ewentualnie 125 g miękkiego masła);
•    1 jajko;
•    10 dag suszonej żurawiny;
•    10 dag rodzynek;
•    10 dag orzechów włoskich (posiekanych dość grubo);
•    pół łyżeczki cynamonu;
•    pół łyżeczki sody;
•    szczypta soli.

Wykonanie:

Miękką margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajko i szczyptę soli. Mąkę mieszamy z sodą i dodajemy do utartego kremu z margaryny. Całość dokładnie mieszamy i wsypujemy bakalie. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C. Na wysmarowaną tłuszczem blachę nakładamy łyżką  małe porcje ciasta. Ciasteczka pieczemy ok. 10 minut, aż nabiorą złotego koloru. Po upieczeniu możemy je dodatkowo udekorować czekoladową polewą, choć i bez niej są smaczne i zdrowe.

Izabela Chudzyńska