Katarzynki

Skład:
•    25 dag miodu;
•    25 dag mąki pszennej;
•    2 łyżeczki proszku do pieczenia;
•    1 łyżka smalcu (lub masła);
•    1 kieliszek rumu;
•    1 łyżeczka mielonego cynamonu;
•    1/2 mielonych goździków;
•    1/4 mielonego kardamonu (ewentualnie zamiast tych trzech przypraw 1 łyżka gotowej przyprawy do pierników);
•    3 łyżki mielonych orzechów włoskich.

Wykonanie:
Smalec i miód topimy na małym ogniu, a następnie studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawami i mielonymi orzechami. Później łączymy ją z miodem, rumem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto niezbyt cienko rozwałkowujemy i wykrawamy z niego za pomocą foremek ciastka. Ciastka te układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze i pieczemy ok. 20 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Katarzynki po upieczeniu możemy polukrować, bądź pokryć polewą czekoladową.

Izabela Chudzyńska