Makowiec z krucho – drożdżowym ciastem

Ciasto
Skład:

•    400 g mąki;
•    2 jajka;
•    150 g masła;
•    2 łyżki gęstej śmietany;
•    50 g świeżych drożdży;
•    100 g cukru pudru;
•    szczypta soli;
•    skórka otarta z cytryny.
Wykonanie:
Drożdże rozcieramy ze śmietaną. Następnie siekamy masło z mąką, rozprowadzonymi w śmietanie drożdżami, cukrem, jajkami, solą oraz otartą z cytryny skórką. Wyrabiamy ciasto, aż do chwili kiedy stanie się lśniące. Tak przygotowane odstawiamy w ciepłe miejsce.

Nadzienie makowe
Skład:

•    150 g maku;
•    0,5 l mleka;
•    50 g masła;
•    2 łyżki miodu;
•    4 łyżki posiekanych orzechów włoskich;
•    4 łyżki rodzynek;
•    2 jajka;
•    pół szklanki cukru.
Wykonanie:
Mak zalewamy wrzącym mlekiem i na małym ogniu gotujemy ok. 40 minut. Następnie osączamy na sicie i dwukrotnie mielimy maszynką z sitkiem do maku. W rondlu topimy masło z miodem, dodajemy orzechy i sparzone rodzynki. Stale mieszając dodajemy mak i smażymy jeszcze ok. 10 minut. W osobnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem, do nich to dodajemy przestudzoną masę makową. Na koniec ubijamy białka na sztywno i delikatnie łączymy je z makiem.
Tak przygotowaną masę rozprowadzamy na uprzednio rozwałkowanym w kształcie prostokąta cieście. Ciasto starannie zwijamy i układamy na posmarowanej tłuszczem blasze. Odstawiamy na godzinę, aby wyrosło. Po tym czasie smarujemy stopionym masłem strucle i pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 50 minut.
Makowiec z ciastem krucho – drożdżowym jest znacznie łatwiejszy do wykonania w porównaniu z jego drożdżową wersją. Stąd jeśli ktoś debiutuje, to przepis ten będzie nieco zmniejszał ryzyko porażki.

Izabela Chudzyńska