Czekoladowy tort bezowy

Skład:
•    200 g zmielonych orzechów włoskich;
•    300 g cukru pudru;
•    6 jajek;
•    2 łyżki kakao;
•    2 łyżki mąki ziemniaczanej;
•    1 opakowanie cukru waniliowego;
•    200 g masła;
•    1 tabliczka gorzkiej czekolady;
•    100 g powideł;
•    bakalie do dekoracji.

Wykonanie:
Oddzielmy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy 250 g cukru pudru i ubijamy jeszcze chwilę, aż masa będzie lśniła. Następnie dodajemy do niej wymieszane razem mielone orzechy, kakao i mąkę ziemniaczaną. Na papierze do pieczenia rysujemy dwa koła o średnicy 26 centymetrów. Układamy papier na blachę i wykładamy ciasto bezowe na narysowane koła. Ciasto pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C. Przystępujemy do przygotowania kremu. W tym celu w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Miękkie masło miksujemy z 50 g cukru pudru i cukrem waniliowym. Następnie powoli dodajemy odłożone wcześniej żółtka. Sprawdzamy czy czekolada już przestygła, jeśli tak, to ją również ostrożnie dodajemy do kremu (do kremu możemy również wkręcić nieco likieru np. jajecznego). Gotowy krem chwilę schładzamy w lodówce. Przystępujemy do składania tortu. Wykładamy na jeden blat bezowy powidła i równomiernie rozsmarowujemy je, na nie z kolei wykładamy czekoladowy krem. Całość przykrywamy drugim blatem bezowym. W ten sposób otrzymujemy gotowy tort, którego dekoracja zależy już tylko od naszej fantazji.

Izabela Chudzyńska