Rulony zbójnickie

Skład:
•    1 kg wołowiny zrazowej;
•    10 dag kiełbasy zwyczajnej;
•    5 dag bułki tartej;
•    10 dag smalcu;
•    10 dag słoniny;
•    8 dag cebuli;
•    2 żółtka;
•    3-4 łyżki musztardy;
•    czosnek;
•    pieprz;
•    sól.
Wykonanie:
Mięso kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty. Następnie nacieramy każdy plaster zmiażdżonym z solą czosnkiem, oprószamy pieprzem i smarujemy musztardą. Przygotowujemy nadzienie. W tym celu drobno kroimy cebulę, przesmażamy ją na smalcu, a gdy przestygnie dodajemy bułkę tartą i żółtka. Tak przygotowane nadzienie nakładamy na płaty mięsa wraz z pokrojoną w słupki słoniną i kiełbasą. Całość zawijamy w rulony, spinamy wykałaczką bądź szpilką do mięsa i obsmażamy na gorącym smalcu. Poczym podlewamy wodą i pod przykryciem dusimy do miękkości ok. godziny. Jeśli lubimy zrazy w gęstym sosie, to możemy tenże sos zagęścić okruchami razowego chleba.

Izabela Chudzyńska