Pieróg syberyjski z rybą

Skład:
ciasto

•    40 dag mąki;
•    5 dag świeżych drożdży;
•    200 ml mleka;
•    1 jajko;
•    1 łyżka masła;
•    szczypta soli i cukru.
nadzienie
•    50 dag ryby (np. tołpygi, łososia, karpia);
•    2 obrane ziemniaki;
•    1 łyżka masła;
•    1 duża cebula;
•    sól.
Wykonanie:
Przygotowujemy rozczyn z ciepłego mleka, drożdży, szczypty cukru  i łyżki mąki. Gdy rozczyn zwiększy swą objętość dwukrotnie, w dużej misce ubijamy jajko z solą, dodajemy rozczyn, mąkę i płynne masło. Całość wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Przystępujemy do przygotowywania farszu. Obrane ziemniaki kroimy na cienkie plasterki i obgotowujemy ok. 5 minut we wrzątku. Na łyżce masła przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę (niech zrobi się lekko brązowa). Rybę w postaci filetów, lub całą, zawijamy w folię aluminiową wysmarowaną np. olejem i wkładamy do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika na ok. 20 minut (powinna się upiec tak, iż z łatwością oddzielimy mięso od ości). Następnie łączymy w misce ziemniaki, przesmażoną cebulę oraz mięso z ryby, całość doprawiamy solą. Teraz przystępujemy do składania pieroga, w tym celu rozwałkowujemy ciasto na duży prostokąt. Na ciasto nakładamy nadzienie i składamy je. Tak przygotowany pieróg odkładamy na 20 minut w ciepłe miejsce, aby ponownie wyrósł. Po tym czasie nakłuwamy go w kilku miejscach widelcem (będzie to ułatwiało parze wydostanie się na zewnątrz) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na ok. 20 minut. Jeśli chcemy żeby pieróg miał ładniejszy kolor przed pieczeniem należy go posmarować rozmąconym jajkiem. Danie to można serwować zarówno na gorąco jak i na zimno.

Izabela Chudzyńska