Marcińskie rogale


Ciasto
•    60 dag mąki pszennej
•    300 ml mleka
•    1 jajko
•    12 dag masła
•    8 dag cukru
•    2,5 dag drożdży
•    sól
•    10 dag mocno schłodzonego masła (do przełożenia ciasta)
Masa makowa
•    40 dag maku
•    10 dag bakalii (mielone orzechy, rodzynki, figi)
•    miód lub cukier do smaku
•    surowe białko do zagęszczenia masy

Wykonanie:
Drożdże rozprowadzić ciepłą wodą, dodać cukier, jajko, mleko, mąkę i sól. Do dość kleistego ciasta dodać roztopione, letnie masło i wyrobić ciasto. Tak przygotowane ciasto zwykle odstawiam na noc do lodówki, co ułatwia mi późniejszy etap przekładania go masłem (można także ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut). W tym czasie do zmielonego maku dodać miód i cukier (można zdecydować się albo na miód, albo na cukier, ja lubię jedno i drugie) oraz bakalie. Tak przygotowaną masę należy zagęścić białkiem. Następnie wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i podzielić na pół. Obie części rozwałkować na grubość 5 mm. Na jednej z nich rozłożyć pokrojone w cienkie plasterki masło, przykryć drugą częścią i ponownie rozwałkować. Ciasto pokroić na trójkąty, nakładać na nie masę i zwijać rogaliki. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. Gotowe rogaliki polukrować (4 łyżki cukru pudru i 1 łyżka gorącej wody) i posypać skórką pomarańczową lub grubo pokrojonymi orzechami.  

Izabela Chudzyńska