Babeczki jagodowo-poziomkowe

Skład:
•    2 szklanki mąki;
•    3/4 kostki masła;
•    2 żółtka;
•    3 łyżki cukru pudru;
•    1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki;
•    1 opakowanie cukru waniliowego;
•    1/2 szklani poziomek;
•    1/2 szklani jagód;
•    2 płaskie łyżeczki żelatyny;
•    2 łyżki galaretki porzeczkowe (nie koniecznie).

Wykonanie:
Mąkę, cukier puder i zimne masło posiekać nożem. Gdy składniki zaczną się łączyć dodać żółtka, szybko zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować je na cienki placek i wylepić nim karbowane foremki. Foremki z ciastem umieścić na 1 godzinę w zamrażalniku. Następnie piec je na złoto ok. 15 min w 200 st. C. Owoce oczyścić i opłukać. Zimną kremówkę ubić z cukrem waniliowym i dodać do niej rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Ostudzone babeczki wypełnić bitą śmietaną, obłożyć poziomkami i jagodami. Na owoce nałożyć jeszcze nieco galaretki porzeczkowej. Dzięki temu babeczki zyskają na smaku i urodzie.

Izabela Chudzyńska