Chocolate chips cookies

Skład (porcja na 30 ciasteczek):
•    150 g mąki
•    125 g masła
•    125 g białego cukru
•    3 łyżki brązowego cukru (brązowy cukier można zastąpić zwykłym cukrem, bądź 2 łyżkami miodu)
•    1 opakowanie cukru waniliowego
•    1 jajko
•    szczypta soli
•    1 łyżeczka proszku do pieczenia
•    150 g czekolady
•    50 g łuskanych orzechów włoskich
•    50 g płatków kukurydzianych

Wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Jajko ucieramy z białym, brązowym i waniliowym cukrem, a następnie z masłem. Gdy cały cukier będzie roztarty, dodajemy mąkę i płatki kukurydziane. Czekoladę i orzechy grubo siekamy i mieszamy z ciastem. Łyżką nakładamy 30 porcji ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Między ciasteczkami pozostawiamy odstępy. Pieczemy 10 – 12 min w temp. 180 st. C. Ostudzone ciasteczka można przechowywać w blaszanym zamkniętym pudełeczku do 2 tygodni.

Izabela Chudzyńska