Mazurek czekoladowy (Lidia Belińska – Stowarzyszenie Kobiet Współczesnych – Wierzchucinek)

Skład:
Kruche ciasto
•    20 dag margaryny
•    0,5 szklanki cukru
•    3 żółtka
•    1 jajko
•    1 szklanka mąki tortowej
•    1,5 szklanki mąki krupczatki
•    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Czekoladowa masa
•    1,5 szklanki cukru
•    3 łyżki kakao
•    1 kostka masła (lub margaryny)
•    0,5 szklanki mleka
•    0,5 kg mleka w proszku
•    0,5 szklanki orzechów włoskich grubo posiekanych


Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Na 30 minut odstawiamy je w chłodne miejsce. Następnie rozwałkowujemy je i wykładamy nim uprzednio wysmarowaną tłuszczem formę. Ciasto pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (aż się całe przyrumieni). Następnie rozpuszczamy masło z cukrem, mlekiem i kakao. Na końcu dodajemy mleko w proszku. Orzechy smażymy na patelni z odrobiną cukru i dodajemy do czekoladowej masy. Tak przygotowaną masę wykładamy na ostudzone kruche ciasto i dowolnie dekorujemy.

Izabela Chudzyńska