Mazurek „krówkowy” (Mariola Jakubczak – Koło Gospodyń Wiejskich – Trzemiętowo)

Skład:
Kruche ciasto
•    3 szklanki mąki pszennej
•    1,5 szklanki cukru pudru
•    1 cukier waniliowy
•    25 dag masła
•    3 żółtka
Krówkowa polewa
•    20 dag masła
•    30 dag kruchych krówek


Wykonanie:
Do mąki wsypujemy cukier puder i cukier waniliowy. Następnie dodajemy miękkie masło i żółtka. Ze składników zagniatamy ciasto i wkładamy je na 30 minut do lodówki. Tym ciastem wykładamy formę o rozmiarach 25 na 36 cm. Ciasto pieczemy na złoto w nagrzanym do 180 st. C. piekarniku (ok. 20 min.). Masło rozpuszczamy i dodajemy do niego pokruszone krówki. Podgrzewamy na małym ogniu, aż powstanie jednolita masa. Tą masą polewamy ostudzone kruche ciasto i dowolnie dekorujemy.

Izabela Chudzyńska