Mazurek mikado

Skład:
•    120 g ugotowanego ryżu
•    120 g obranych ze skórki i posiekanych migdałów
•    280 g czekolady
•    180 g cukru pudru
•    8 żółtek
•    cukier waniliowy
•    70 ml mleka
•    1 łyżka masła
•    100 g migdałów pokrojonych w słupki
•    wafle do wyłożenia blachy


Wykonanie:
Ryż rozetrzeć na masę, dodać posiekane migdały, 120 g startej czekolady, 120 g cukru pudru, cukier waniliowy i żółtka. Wszystko utrzeć na gładką masę. Blachę do pieczenia wyłożyć waflami i wylać ryżową masę. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 30 minut. Pozostałą czekoladę roztopić na małym ogniu z masłem i mlekiem. Polać nią ostudzony mazurek i posypać go słupkami migdałowymi.

Izabela Chudzyńska