Staropolska baba szafranowa

Skład:
•    0,5 kg mąki
•    150 ml mleka
•    150 g cukru
•    200 g masła
•    12 żółtek
•    60 g drożdży
•    60 g rodzynków
•    1 łyżka cukru waniliowego
•    szczypta szafranu (i tu zalecałabym ostrożność, gdyż lepiej mniej niż więcej, ponieważ szafran jest bardzo aromatyczny i łatwo o przesadę)
•    30 ml spirytusu (lub gorącej wody)
•    sól


Wykonanie:
Szafran zalewamy spirytusem na ok. godzinę. Przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, zalewamy ciepłym mlekiem i dodajemy 100g mąki.  Żółtka ucieramy z cukrem, a masło roztapiamy. Gdy rozczyn podwoi swą objętość, dodajemy żółtka, resztę mąki, cukier waniliowy, szczyptę soli i wyrabiamy. Następnie dodajemy letnie roztopione masło, szafran i rodzynki (dobrze byłoby je uprzednio namoczyć, a przed dodaniem do ciasta obtoczyć w mące), chwilę wyrabiamy. Jedną dużą lub dwie średnie formy babkowe bez komina smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Formę bądź formy napełniamy ciastem do 1/3 wysokości (ważne) i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni formę do 3/4 wysokości wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 st. C), pieczemy ok. godziny.

Izabela Chudzyńska