Pączki z powidłami

Skład:
•    1 kg mąki tortowej
•    100 g świeżych drożdży
•    12 żółtek
•    3 jajka
•    150 g masła
•    1 szklanka śmietanki
•    20 ml spirytusu (lub rumu)
•    szczypta soli
•    1słoiczek powideł
•    1 kg smalcu do smażenia (lub olej)


Wykonanie:
Podgrzewamy szklankę śmietanki (ale tak aby była zaledwie letnia), wkruszamy do niej drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 4 łyżki mąki. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia (uważamy, aby rozczyn nie przejrzał, czyli sam opadł bez dotknięcia palcem czy łyżką). Następnie ucieramy żółtka, całe jajka z cukrem i szczyptą soli. Powinien powstać puszysty kogel–mogel. Klarujemy masło, czyli roztapiamy je na małym ogniu. Gdy nabierze barwy jasnego orzecha laskowego, szybko zdejmujemy z ognia i przelewamy przez gęste sitko, po czym odstawiamy do ostygnięcia. Do mąki wlewamy wyrośnięty rozczyn, kogel-mogel i wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką przez 10 minut. Jeśli ciasto nie klei się już do łyżki wlewamy letnie masło. Wyrabiamy dalej ręką, dodajemy alkohol i wyrabiamy jeszcze chwilę. Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Szklanką wykrawamy krążki, kładziemy po pół łyżeczki powideł i zlepiamy tak, aby powstała mała okrągła bułeczka. Ponownie odstawiamy pączki do wyrośnięcia. Następnie smażymy je w rozgrzanym tłuszczu partiami (4-5 sztuk nie więcej, bo zbytnio obniżą temperaturę tłuszczu). Początkowo przykrywamy rondel z pączkami (bądź zamykamy frytkownice), kiedy się przyrumienią, odwracamy je widelcem na drugą stronę i w odkrytym rondlu smażymy jeszcze 2-3 minuty. Gotowe pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerzu wymoszczonym papierowym ręcznikiem, aby spił nadmiar tłuszczu. Świeże pączki opruszamy cukrem pudrem.


Pączki z dziurką
Typowym amerykańskim pączkiem jest pączek z dziurką (donut). Można przygotować takie pączki z ciasta na, które receptura została podana powyżej. Należy jedynie wykroić szklanką krążki a w nich np. kieliszkiem otwory, odczekać aby wyrosły i usmażyć jak pączki z powidłami. Aby nasze pączki były w pełni amerykańskie należy je polukrować, bądź oblać polewą czekoladową, ewentualnie posypać cukrem pudrem. Na południu Stanów Zjednoczonych w Nowym Orleanie jedzą z kolei pączki kwadratowe – jak widać co kraj to obyczaj.

Izabela Chudzyńska