Kruszonka dyniowo – jabłkowa

Skład:
•    500 g dyni
•    2 duże kwaśne jabłka
•    2 łyżki masła
•    3 łyżki cukru
•    1 łyżka soku cytrynowego
•    1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
•    1/2 szklanki rodzynek namoczonych w rumie
Skład  ciasta:
•    2 szklanki mąki
•    1/2 szklanki cukru
•    3/4 kostki masła
•    1 łyżeczka proszku do pieczenia
•    1/4 łyżeczki sody


Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Miąższ dyni i jabłka kroimy w dość duże kawałki. Na patelni podgrzewamy masło z cukrem, sokiem z cytryny i przyprawą. Następnie dodajemy dynię, jabłka, rodzynki, całość przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości. Gotowe nadzienie jabłkowo – dyniowe przekładamy do formy do zapiekania. Robimy kruszonkę. W tym celu mieszamy wszystkie składniki kruszonki i zagniatamy palcami, jak klasyczną kruszonkę na placek drożdżowy. Gdy jest gotowa, to równomiernie posypujemy nią masę dyniowo – jabłkową. Pieczemy 45 minut aż wierzch będzie ładnie zrumieniony. Podajemy z lodami waniliowymi bądź kwaśną śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym.

Izabela Chudzyńska