Mufinki dyniowe

Skład:
•    200 g dyni ugotowanej w lekko słodkiej i lekko kwaśnej wodzie (czas gotowania ok. 10 min.)
•    250 g mąki
•    2 łyżeczki proszku do pieczenia
•    2 łyżki płatków owsianych
•    2 łyżki rodzynek
•    200 g cukru (najlepiej brązowego)
•    120 ml maślanki
•    1 jajko
•    1/2 łyżeczki cynamonu


Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 170 st. C. Osączony miąższ dyni pokroić w drobną kostkę. Następnie wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, płatkami, rodzynkami i cynamonem. W drugiej misce wymieszać maślankę, cukier i jajko. Dodać mieszankę z mąką i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać dynię. Ciastem napełnić formę i piec ok. 25 min. Wyjąć i ostudzić. Mufinki można udekorować zabarwionym na pomarańczowo lukrem, bądź posypać cukrem pudrem.

Izabela Chudzyńska