Piernikowa kostka panny Róży

Skład:
•    250 g miodu
•    250 g cukru
•    125 g masła
•    1 łyżka smalcu
•    625 g mąki
•    150 ml mleka
•    4 jajka
•    2 łyżeczki sody oczyszczonej
•    torebka przyprawy piernikowej lub mieszanka cynamonu, goździków i  kardamonu
•    słoik powideł (najlepiej domowych).

Wykonanie:
Miód z cukrem rozpuścić na ogniu. Po ostudzeniu dodać masło, smalec, mleko, żółtka jaj, mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do pierników. Ubić białka, a następnie dodawać je stopniowo do ciasta. Gotowe ciasto przełożyć do standardowej blaszki o wymiarach 35 cm na 25 cm. Piec ok. godziny w temperaturze 180 st. C. Otrzymamy dość twardy piernik (twardy jak reguły gry rynkowej). Jednak nie zrażajmy się tym, bo w efekcie będzie mięciutki. Gotowy piernik kroimy na pół i przekładamy powidłami. Następnie kroimy go w kostki, a każdą kostkę oblewamy polewą czekoladową bądź czekoladą. Ja używam gorzkiej czekolady, którą rozpuszczam w śmietanie kremówce. Śmietany dodaję tyle, aby uzyskać polewę o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego.

Izabela Chudzyńska