Cynamonowe precelki

Skład:
•    200 g mąki
•    120 g masła
•    60 g cukru pudru
•    1 paczka cukru waniliowego
•    1 jajko
•    2 łyżeczki cynamonu
•    1 żółtko
•    cukier do posypania precelków


Wykonanie:
Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i łyżeczkę cynamonu posiekać z masłem. Następnie dodać jajko i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto uformować w niegrubą roladę, zawinąć w folię i chłodzić ok. 60 minut w lodówce. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Blachę wyłożyć pergaminem, bądź wysmarować masłem. Schłodzoną roladę pokroić na ok. 20 plastrów. Z każdego utoczyć wałeczek o długości 18 cm i uformować precelek. Precelki układać na blasze. Posmarować rozkłóconym żółtkiem, posypać cukrem, uprzednio wymieszanym z 1 łyżeczką cynamonu. Piec na złocistobrązowo 12 – 15 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na blasze.

Izabela Chudzyńska