Orzechowe markizy

Skład:
•    200 g mąki
•    100 g cukru
•    1 żółtko
•    100 g mielonych orzechów włoskich
•    125 g schłodzonego masła
•    75 g kremu typu nutella
•    150 g czekolady deserowej lub polewy czekoladowej
•    ok. 40 połówek orzechów włoskich


Wykonanie:
Z mąki, cukru, żółtka, masła pokrojonego na małe kawałki i zmielonych orzechów zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 2 mm, wykroić placuszki średnicy ok. 3 cm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec na złoto ok. 15 minut. Gorące ciasteczka ostrożnie zdjąć z blachy i wystudzić. Połowę ciasteczek z jednej strony posmarować nutellą i przykleić do nich te wolne od kremu. Wierzch ciastek polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (bądź polewą czekoladową) i udekorować połówkami orzechów włoskich.

Izabela Chudzyńska