Tortilla i Babeczki z rabarbarem

Tortilla
Skład: ( na 4 osoby)
•    4 jajka
•    5 ugotowanych ziemniaków
•    150 g boczku drobno pokrojonego
•    2 łyżki groszku konserwowego (teraz można zastąpić 5 ugotowanymi szparagami)
•    2 łyżki oleju do smażenia
•    ząbek czosnku
•    sól, pieprz


Wykonanie:
Jaja wbijamy do miski, dokładnie roztrzepujemy widelcem, dodajemy pokrojone ziemniaki, boczek, groszek, posiekany drobno czosnek, sól, pieprz, wszystko razem mieszamy. Rozgrzewamy na patelni tłuszcz, wlewamy masę jajeczną z dodatkami i smażymy na wolnym ogniu. Gdy góra omletu się zetnie, przy pomocy pokrywki przerzucamy go na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy. Tortillę jemy zarówno na gorąco jak i na zimno. W obu wersjach jest smaczna.


Babeczki z rabarbarem
Skład: ( na 12 sztuk)
•    500 g mąki
•    30 g drożdży
•    100 g cukru
•    75 g maku
•    125 ml mleka
•    6 jajek
•    180 g masła
•    250 g rabarbaru
•    30 g grubego cukru


Wykonanie:
Z ciepłego mleka odrobiny cukru i mąki przygotowujemy rozczyn. Roztapiamy masło i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy rozczyn, mąkę i mak, całość chwilę wyrabiamy drewnianą łyżką. Gdy ciasto zaczyna lekko odchodzić od łyżki dodajemy letnie masło i dalej wyrabiamy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. W międzyczasie myjemy rabarbar i kroimy go na ok. 5 cm kawałki. Z ciasta możemy zrobić babeczki, gdy mamy odpowiednie foremki, jeśli nie, to możemy przygotować bułeczki. Wówczas należy z ciasta uformować zgrabne pączki i ułożyć je na blasze. W obu przypadkach musimy przed pieczeniem powtykać rabarbar i posypać je cukrem. Babeczki pieczemy ok. 25 minut w nagrzanym do 175 st. C  piekarniku.

Izabela Chudzyńska